Påsklandskap till kyrka

Glad påsk!

Detta år har jag fått göra precis det jag längtat efter att få tova i ull, ett landskap som delar påskberättelsen. Eftersom jag arbetar som bibellärare ligger det nära att få skapa figurer till kyrkor. Jag är så tacksam till St Peters Klosters kyrka i Lund som gav mig förtroendet! Vi samtalde och kom gemensamt fram till hur de ville att påsklandskapet skulle se ut. Det blev tre scener. Kika här nedan så får du se hur det blev!

Scen 1, Palmsöndagen

Den första scenen var Palmsöndagen med Jesus ridande på en åsna in till Jerusalem. Till bakgrund skapade jag en tavla med en folkskara som hyllade honom. En kvinna och två barn är fristående figurer som går att flytta runt, så scenen kan se ut på lite olika sätt.

Jag valde att försöka plocka fram mångfalden i folkskaran på bakgrundstavlan för att reflektera mångfalden i Guds folk, så det finns kvinnor och män, barn i olika åldrar, äldre och människor med olika hudfärger.

Scen 2, Påskmåltiden

Även till andra scenen valde vi att göra en bakgrundstavla. Det sparade tid och blev mindre kostsamt. Församlingen hade redan ett nattvardsbord med kalk och bröd, så de ville bara ha figurerna. Därför finns inget sånt i min bild.

Till denna scen valde vi att spegla när Jesus tvättade lärjungarnas fötter med Jesus och Petrus i förgrunden. Jag valde att ta med slaven i vänstra hörnet vars uppgift det egentligen var att tvätta fötter, och att skildra Judas Iskariots utgång i mörkret till höger.

Scen 3, Uppståndelsen

Till den tredje scenen ville församlingen bara ha Jesus och Maria Magdalena. De skulle själva bygga upp den tomma graven och trädgården. Detta möte var särskilt roligt att få gestalta och över huvud taget är det ansiktsuttrycken som har varit en glädje att få skapa. Förskoleklasser och barn i kyrkan har fått komma i påsk och se påskberättelsen på detta sätt.

Totalt blev det 8 figurer och två stora bakgrundstavlor. De vuxna figurerna var 27 cm i storlek och bakgrundstavlorna var 65 cm i bredd. Alla figurer har ståltråd i sig så att huvudena går att vridas och fingrar går att böjas. Bakgrundstavlorna är delvis våttovade, men mestadels tredimensionellt nåltovade. Även figurerna är mestadel nåltovade. Kläderna är sydda av hobbyfilt och mantlarna är våttovade. Med detta hantverk går det verkligen att skapa efter eget huvud! Jag slutar aldrig att förundras över skaparmöjligheterna.

Samma kyrka ska troligtvis beställa en julkrubba också. Och då har de möjlighet att återanvända åsnan, och låta Petrus bli en Josef och Maria Magdalena få bli Maria Jesus mor. Därför tovade jag även en blå mantel som går att byta på kvinnan och gjorde ett litet Jesusbarn.

Är du som läst detta kanske präst, pastor, församlingspedagog eller bara engagerad medlem i en församling? Jag tar gärna emot intresse-anmälan och bollar tankar med er för att skapa något som passar er kyrka.

Hör av dig till tovahantverk@gmail.com! Hälsningar, Sara Torstenson

Nästa
Nästa

Skräddarsy julkrubba